Ny rapport från fältexperiment som studerar syrereduktion i Finland

2017-02-17
I Olkiluoto Finland, planeras det för förvar av radioaktivt avfall i berggrunden. Detta förvar ska vara intakt under en mycket lång tid och kommer utmanas av olika yttre förhållanden så som istid vilket skulle kunna medföra att glacialt smältvatten tar sig ner mot förvaret.

 

Infiltration av sådant vatten ner mot förvarsdjup kan orsaka säkerhetsmässiga problem och därmed är det viktigt att undersöka buffringskapaciteten i berggrunden samt de hydrogeokemiska och mikrobiella processer som relaterar till infiltration.

Infiltration Experiment Fas 2 är ett O2 reduktionsförsök som utfördes för att efterlikna de beskrivna infiltrationsprocesserna. Micans uppgift var att undersöka de mikrobiella processerna som relaterade till syrereduktionen.

Resultaten visade att vid infiltration av syrerikt vatten ökade den metaboliska aktiviteten varvid det uppstod en kraftig tillväxt av de mikrobiella populationerna på platsen. Planktoniska celler ökade 50-faldigt i det pumpade vattnet och det uppstod en kraftigt utvecklad biofilm av mikroorganismer på det fasta materialet under syresättnings perioden.

Således observerades en stor potential för mikrobiell syrereduktion i systemet vilket visar på att mikroorganismer har en viktig del i syrereduktionen och bör beaktas vid en modellering av infiltration i berggrunden. Resultaten sammanfattas i en rapport som kan laddas ner här. Bilden visar ONKALO tunneln i Olkiluoto, Finland.

Schematisk bild över det planerade förvaret. Foto: Posiva OY