Micans föreläser på Inspectas processindustridagar

2015-11-06
Föredraget handlade om hur stålätande bakterier förstör rör, tankar, ventiler och andra stålkonstruktioner – varför och hur?

 

Karsten Pedersen föreläste för 120 mötesdeltagare om korrosion där mikroorganismer är inblandade med exempel från olika industriella system. Några av de miljöer där mikrobiellt inducerad korrosion (MIK) förekommer är olika typer av rörsystem, brandvattensystem, korrosion i kärnkraftverk, korrosionsrisker i samband med lagring av radioaktivt avfall och korrosion av brokonstruktioner, spännkablar, tankar, kajer och konstruktioner i tunnlar. Den bästa metoden för att förebygga MIK är att göra riskanalyser med förebyggande åtgärder mot MIK innan byggnation och tillverkning. Om MIC redan pågår kan man analysera de kemiska och fysiska förutsättningarna i miljön, och därefter utarbeta metoder för att minimera mikroorganismernas aktivitet.

Processindustridagarna är Inspectas årligen återkommande seminarium för personer som arbetar på raffinaderi, inom petrokemisk eller kemisk industri, är entreprenör, tillverkare, konsult eller på något annat sätt är knuten till branschen.
Läs mer om processindustridagarna här.

 

Foto: Micans