Micans släpper ny rapport om bentonitlera

2015-10-23
En ny rapport som behandlar betydelsen av hög densitet på den skyddande bentonitleran i Sveriges framtida slutförvar av uttjänt kärnbränsle har nyligen givits ut.

 

Bentonitlera kommer att placeras runt om kapslarna av koppar som innehåller det uttjänta radioaktiva bränslet. Leran fungerar här som en buffert mot in- och uttransport av farliga ämnen och skyddar kapseln mot bergrörelser. Vilken densitet leran ska vara av har länge diskuterats och detta är särskilt viktigt ur en mikrobiell synpunkt. En för låg densitet ger nämligen bakterier som finns inuti leran möjlighet att bli aktiva när leran kommer kontakt med vatten från kringliggande grundvattensprickor. Eftersom inget syre kommer finnas djupt nere i berggrunden där kapslarna planeras att begravas andas dessa bakterier med sulfat istället för syre. En bi-produkt som så då bildas är korrosiv sulfid som kan skapa problem såsom gropfrätning i kapslarna. I den nya rapporten har Micans utrett mikrobiell aktivitet i två olika lerdensiteter för en viss typ av bentonitlera.

Läs mer här: SKB Report R-15-05


Fyra olika leror som är intressanta ur ett slutförvarssammanhang. Från vänster: Wyoming MX-80 (USA), Calcigel (Tyskland), Asha2012 (Indien) och Boom-lera (Belgien). Foto: Micans